Informatie en advies over alles in 1 pakketten
Vergelijk gratis alles in 1

Het valt op dat steeds minder mensen nog gebruik maken van hun vaste lijn. Dat komt doordat we de mobiele telefoon eigenlijk altijd binnen handbereik hebben en vooraf voor een bepaald aantal belminuten betalen. Met de mobiele telefoon bellen is dus vaak goedkoper en daarnaast ook gemakkelijker. Om die reden laten kiezen veel mensen er tegenwoordig om de vaste lijn volledig te laten vallen en alleen nog mobiel te bellen. Toch zijn er zeker voordelen verbonden aan het behouden van een vaste lijn. Zo is deze stabiel en werkt hij eigenlijk altijd. Je hebt geen problemen met een slechte ontvangst of uitval. Daarnaast is het bellen naar een vaste lijn nog vaak goedkoper dus kun je bijvoorbeeld je kinderen een voordelige manier aanbieden om contact met je op te nemen. En als laatste kun je met een vaste lijn vaak goedkoper naar het buitenland bellen dan met een mobiele telefoon. Het is dus verstandig de vaste lijn nog niet weg te doen. Hier lees je over de prijzen die je betaalt als je van plan bent een aansluiting te nemen.

 

De kosten

De prijs die je betaalt voor het aansluiten van je telefoon wordt bepaald door een paar factoren. Ten eerste is er het soort telefoniecontract dat je afsluit. Kies je bijvoorbeeld voor een alles in 1 pakket, dan ontvang je je internet-, televisie- en telefoondiensten via één kabel. De afstand van je woning naar de hoofdkabel is van belang en ook het soort kabel (ADSL of glasvezel) waar je voor kiest. Het onderstaande overzicht geeft je een indicatie van de kosten waarmee je te maken kunt krijgen als je je telefoon wilt laten aansluiten. Deze zijn allen inclusief btw, materialen en arbeidskosten.

 

Soort kabel Bijzonderheden Kosten
ADSL Afstand naar hoofdkabel is minder dan 25 meter Geen
ADSL Afstand naar hoofdkabel is meer dan 25 meter €100 – €400
Glasvezel Afstand naar hoofdkabel is minder dan 25 meter €150 – €250
Glasvezel Afstand naar hoofdaansluiting is meer dan 25 meter €250 – €3500

 

  • De goedkoopste optie: in de meeste gevallen hoef je geen kosten te betalen als je kiest voor een ADSL-kabel. De meeste woningen liggen binnen 25 meter van de hoofdkabel en de meeste providers nemen deze kosten dan gewoon zelf voor hun rekening. Is de afstand toch verder dan 25 meter, dan betaal je gemiddeld €100 – €400 voor de aansluiting.
  • Een korte glasvezelkabel: toch is het niet onverstandig te overwegen een glasvezelkabel aan te leggen. In de toekomst zal zoveel mogelijk internetverkeer via glasvezelkabels worden gestuurd. Het voordeel van glasvezel is dat je internet sneller en stabieler wordt en dat je met hetzelfde tempo kunt up- en downloaden. Je zal dus nooit meer te maken krijgen met bijvoorbeeld bufferen. Je kunt een glasvezelkabel laten aanleggen voor gemiddeld €200 zolang deze korter is dan 25 meter.
  • Glasvezelkabels naar het buitengebied: woon je in een buitengebied en wil je toch graag glasvezelkabel gebruiken, dan ben je het meeste geld kwijt. Het buitengebied zijn alle woningen die zich meer dan 25 meter van de hoofdaansluiting bevinden. Soms kunnen de kosten oplopen tot duizenden euro’s. In dat geval is het financieel veel beter om een gewone ADSL-kabel te kiezen.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen van de werkzaamheden heb je een aantal keuzes te maken. Door deze goed te overwegen kun je de uiteindelijke prijs die je moet betalen beïnvloeden. Het is dus vanuit een financieel standpunt verstandig hier goed bij stil te staan. De grootste bijdragers vind je hier op een rijtje.

  • De provider: een groot gedeelte van de kosten worden bepaald door de provider. Er zijn namelijk bedrijven die adverteren met gratis aansluiting, vooral als je bij hen meer dan alleen de telefoon afneemt. Je huurt dan als deel van je abonnementskosten het kastje van de modem en de telefoonaansluiting en betaalt eigenlijk niets extra. Kleinere providers vragen vaak geld en grotere providers bieden de service gratis aan. Controleer dit dus van tevoren voordat je een contract afsluit.
  • Glasvezel of ADSL: met het oog op de toekomst is glasvezel een betere keuze. Dit moet echter wel beschikbaar zijn in je postcodegebied. Het is altijd beter eerst offertes op te vragen, want woon je in het buitengebied dan is ADSL financieel vaak een veel betere optie.
  • Aansluitkosten: een ander punt waar je leveranciers op kunt vergelijken voordat je een contract afsluit is of deze aansluitkosten vragen of niet. Vaak betaal je deze eenmalig en liggen ze tussen de €50 en €100. Sommige leveranciers adverteren wederom door geen aansluitkosten te vragen, wat dus best wat geld kan schelen.

 

Vergelijk offertes

Het is nooit onverstandig om te kijken wat de markt jou te bieden heeft. Er zijn te veel factoren die de prijs beïnvloeden zodat de kans op prijsvariatie tussen verschillende providers ook groot is. Met onze onafhankelijke vergelijkingstool kun je gemakkelijk zien welke providers en welke contracten voor jou het voordeligste zijn.

Lees ook: smartphone abonnement tot 15 euro.

 

Vergelijk gratis alles in 1

Laatste nieuws

Welke alles in 1 pakketten bieden de 3 grootste providers aan?

Bij een alles in 1 pakket kies je ervoor om diensten met

Checklist alles in 1 pakket

Er worden een groot aantal alles in één pakketten aangeboden door verscheidene

Alles in 1 abonnement: wat zijn de dingen waar je op moet letten?

Een alles in 1 abonnement is vaak goedkoper dan losse diensten bij