Informatie en advies over alles in 1 pakketten
Vergelijk gratis alles in 1

Een route uitstippelen, de weersvoorspellingen checken, spelletjes spelen en contacten onderhouden via sociale media: we doen het allemaal op onze smartphone. Zelfs voor simpele dagtaken als boodschappen doen of koken pakken we al snel mobiel internet erbij. Omdat dit zo is verstrengeld met ons dagelijks leven, zou je denken dat we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Is dit ook zo? In hoeverre is de Nederlander afhankelijk van zijn smartphone, of internet in het algemeen? Willen zij hun gebruik minderen en zouden ze dat überhaupt kunnen? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, legden wij een aantal stellingen voor aan 1.032 Nederlanders van achttien jaar en ouder. De meest opvallende resultaten vind je hieronder.

Visual 1 – geen week zonder internet/smartphone

Een leven zonder internet of smartphone kunnen we ons in Nederland nauwelijks meer voorstellen. De tijd van brieven, telefoonboeken en wegenkaarten ligt ver achter ons. Eventjes teruggaan naar die tijd lijkt voor velen geen optie, want uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van alle Nederlanders nog geen week zonder internet en/of smartphone door zou kunnen komen. Voor respondenten jonger dan dertig jaar geldt dit zelfs voor meer dan zestig procent. Benieuwd naar hoe respondenten uit andere leeftijdscategorieën hierover denken? Je vindt het in de visual.

Visual 2 – technostress

Altijd bereikbaar zijn, appmeldingen, trillingen en oplichtende schermen: een smartphone in de buurt kan nogal wat onrust opleveren. Zorgelijk genoeg blijft het in veel gevallen niet bij onrust. Uit het onderzoek wordt namelijk duidelijk dat maar liefst een derde van alle Nederlanders weleens stress ervaart door zijn of haar toestel. Van de jonge vrouwen die meededen aan het onderzoek heeft zelfs twee derde last van technostress. In hoeverre dit geldt voor mannen en respondenten uit andere leeftijdscategorieën, zie je terug in de visual.

Visual 3 – tijdverdrijf

Stel je voor: het is een herfstachtige dag en je ligt op de bank filmpjes te kijken op je telefoon. Je had voor vanavond eigenlijk een sportsessie ingepland, maar het gemak van de bank en het vermaak door de filmpjes zorgen ervoor dat je het sporten toch even overslaat. Herkenbaar? Dan hoor jij misschien wel tot de 22 procent Nederlanders die door het smartphonegebruik minder tijd overhoudt voor écht leuke activiteiten, zoals hobby’s en sport. Bekijk de visual voor de exacte cijfers per geslacht en leeftijdscategorie.

Visual 4 – minderen

Hoewel een smartphone enorm handig is en veel plezier oplevert, zitten er – vooral bij overmatig gebruik – toch de hiervoor genoemde voordelen aan verbonden. Mogelijk doordat zij minder buiten de deur komen of soms zelfs stress ervaren, willen maar liefst vier op de tien Nederlanders hun smartphone minder vaak gebruiken. Voor vrouwelijke dertigers geldt dit zelfs voor tachtig procent. Benieuwd hoe beide geslachten uit de verschillende leeftijdscategorieën hierover denken? Bekijk dan de visual voor de precieze cijfers.

Visual 5 – niet weten hoe te minderen

De meeste Nederlanders hebben hun smartphone constant bij de hand. Of hij nu in de buurt op tafel ligt, in je broekzak of in je handpalm; in een mum van tijd kun je hem gebruiken voor allerlei handigheidjes. Dit is gelijk ook het risico, want voor je het weet zit je onnodig op je telefoon. Dit zou best wat minder mogen, alleen weet een vijfde van de respondenten niet hoe. Vooral in het oosten van ons land weet men niet hoe zij hun telefoongebruik moeten verminderen. De exacte percentages per regio zie je terug in de visual.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Beste tips alles in één pakket

Bij het uitkiezen van een alles in één pakket heb je vele

Valkuilen alles in één pakketten

Met een alles in één pakket biedt een telecombedrijf jou meerdere diensten

Is een alles in 1 pakket voordelig voor thuiswerken?

Alles in 1 pakketten worden steeds populairder in Nederland. Niet alleen particulieren