Informatie en advies over alles in 1 pakketten
Vergelijk gratis alles in 1

De snelheid van je internet bepaalt wat je thuis tegelijkertijd online kunt doen zonder dat je problemen tegenkomt. Hoe hoger de internetsnelheid, hoe beter je online kunt gamen, snel kunt downloaden, hoe meer interactieve televisies je kunt aansluiten en hoe beter je kunt streamen. Het snelste internet dat we in Nederland ontvangen komt via de glasvezelkabel en de snelheden die bereikt kunnen worden zijn dan maximaal 1Gbit/s voor consumenten en 10 Gbit/s voor bedrijven.

Wat kun je met 1 Gbit/s?

We hebben hier een tabel samengesteld met de internetsnelheid die je nodig hebt voor een aantal dagelijkse bezigheden. Door deze bij elkaar op te tellen voor wat jij dagelijks allemaal doet, kun je dus zien wat de maximale internetsnelheid is die jij nodig hebt.

Wat wil je kunnen doen? Snelheid die benodigd is
E-mail sturen (zonder bijlage) 4 Mbit/s
Sociale media 5 – 10 Mbit/s
Simpele internet handelingen 5 – 10 Mbit/s
HD tv gebruiken 8 Mbit/s
YouTube 10 Mbit/s
Online bellen 15 Mbit/s
Netflix 25 Mbit/s
4K tv gebruiken 25 Mbit/s
Snel downloaden 50 Mbit/s
Online gamen 50 Mbit/s

Meerdere televisies en apparaten tegelijkertijd

Zoals je aan deze tabel kunt zien heb je aan internet met een snelheid van 1 Gbit/s meer dan voldoende. Wanneer je echter meerdere apparaten gaat gebruiken en daar op gaat streamen, gamen, downloaden en televisie gaat kijken, dan is het verhaal al anders. Gebruik je bijvoorbeeld thuis vier interactieve televisieontvangers, dan heb je daar minstens 100 Mbit/s voor nodig om niet tegen problemen aan te lopen. Netflix kijken op twee apparaten is 50 Mbit/s. Hieruit wordt het duidelijk dat gezinnen met oudere kinderen uit sneller internet zeker voordeel halen. Iedereen kan dan met alle apparaten probleemloos online, je film komt binnen een paar seconden binnen en online gamen gaat vlekkeloos.

Is 1 Gbit/s het snelste internet?

Voor consumenten is 1 Gbit/s in Nederland het snelste internet. Dit wordt onder andere aangeboden door Tweak, Netrebel, T-Mobile en Ziggo. Over het algemeen is dit een snelheid die je eigenlijk niet nodig hebt, tenzij je bijvoorbeeld in een studentenhuis woont, een bedrijf aan huis hebt of afhankelijk bent van het internet. Voor bedrijven zijn er snellere internetpakketten te krijgen en deze lopen op tot wel 10 Gbit/s. Dat is ook logisch, want er zijn meerdere computers die tegelijkertijd probleemloos moeten kunnen functioneren.

Glasvezelinternet versus kabelinternet

Is de snelheid van je internet belangrijk voor je, dan zijn er twee manieren waarop je razendsnel internet kunt krijgen.

  • Glasvezelinternet: ben je al aangesloten op het glasvezelnetwerk? Dan is glasvezelinternet voor jou beschikbaar. Kies je voor deze optie, dan kies je zelf je gewenste internetsnelheid. Een handige bijkomstigheid van glasvezelinternet is dat je er net zo snel mee kunt uploaden als downloaden. Glasvezelinternet is bijzonder stabiel en de snelheid die je vraagt krijg je ook daadwerkelijk, en dat altijd.
  • Kabelinternet: heb je nog geen glasvezelinternet tot je beschikking, dan is kabelinternet een goed alternatief. Dit wordt landelijk alleen door Ziggo aangeboden en ook enkele regionale providers leveren kabelinternet. Het internet komt dan via de televisie (coax) kabel binnen. Ook dit type internet is snel en stabiel en bij Ziggo kun je een abonnement afsluiten met een internetsnelheid van 500 Mbit/s. Voor verreweg de meeste huishoudelijke situaties is dit meer dan genoeg.

Welke snelheid is het beste voor jou?

Om te bepalen welke internetsnelheid jij nodig hebt maak je simpelweg een berekening. Wij hebben hier een tabel gemaakt die je ook kunt gebruiken bij het vaststellen van de beste internetsnelheid voor jouw huishouden.

Snelheid internet Wat kun je ermee?
50 Mbit/s Prima voor kleine huishoudens en matig internetgebruik. Wil je Netflix streamen, sociale media kijken en internetbankieren, bijvoorbeeld, dan is dit een goede snelheid voor jou.
100 Mbit/s Dit is voor gemiddelde huishoudens beter. Je kunt dan meerdere televisies tegelijkertijd gebruiken, met een aantal apparaten tegelijkertijd online staan, snel downloaden en Netflix streamen.
200 Mbit/s Als je 4K televisie hebt, er woont een online gamer in je huis, er zijn meerdere mensen die tegelijkertijd films of series willen streamen en je wilt verschillende televisies tegelijkertijd kunnen gebruiken, dan heb je internet nodig met een snelheid van 200 Mbit/s.
500 Mbit/s Voor grote gezinnen, studentenwoningen en andere situaties waarin iedereen afzonderlijk en probleemloos het internet wil kunnen gebruiken. Met 500 Mbit/s internetsnelheid zijn er geen limieten en heb je altijd snel en betrouwbaar internet, hoeveel mensen hier ook tegelijkertijd gebruik van maken.
1000 Mbit/s Er valt te zeggen dat niemand internet met een snelheid van 1000 Mbit/s nodig heeft. Hiermee download je een film in seconden, loopt je streaming perfect en ook je online gaming is vlekkeloos. In situaties waarin het internet echt heel zwaar belast wordt, bijvoorbeeld in een groot studentenhuis, kan dit een uitkomst bieden.

Vergelijk offertes

Wil jij ook snel glasvezel- of kabelinternet, maar weet je niet welke aanbieder dan het beste is? Maak een vergelijking via onze website en je wijst in één keer het scherpste aanbod aan.

Vergelijk gratis alles in 1

Laatste nieuws

Welke alles in 1 pakketten bieden de 3 grootste providers aan?

Bij een alles in 1 pakket kies je ervoor om diensten met

Wat houdt het alles in 1 abonnement van Apple in?

Apple biedt tegenwoordig ook aantrekkelijke alles in 1 abonnementen genaamd Apple One.

Welke providers scoren het beste met hun alles in 1 pakketten?

Wanneer je een alles in 1 abonnement afsluit bij een provider, dan